Material och skötselråd

Väggar
Väggarna i huset består av 2 st skivor, en gipsskiva med en OSB-skiva (träfiber) bakom gipsskivan. Det går således att skruva fast saker i väggarna utan plugg.

Innertak
Taket i bottenvåningen är av enkelgips, taket i övervåningen av dubbelgips.

Generellt
Kylskåpet – Se till att regelbunden tömma/rensa utlopp, för att undvika stopp eller läckage bakom kylskåpet

Freshventiler – Rengör årligen de freshventiler som finns på samtliga våningsplan. Filtret är löstagbart och behöver rengöras för att bibehålla god ventilation i bostäderna

Motionera ballofixer – I vattenskåpen finns ballofixer, (spärrar för att kunna stänga av flödet i vattenledningar) . Dessa behöver med regelbundenhet vridas på, för att dessa inte ska kalka fast.

Termostater, batteribyte – I varje rum finns det termostater på väggarna, för att reglera innetemperatur. Batterierna i dessa behöver bytas regelbundet. Termostaten blinkar intensivt rött under en kort stund för att indikera att batteribyte krävs.

Trappor
Trapporna är i massiv ek
Trapporna ska regelbundet dammsugas och avtorkas. Städning av trapporna ska ske med så torra metoder som möjligt.
Rengöring kan göras med en lätt fuktad trasa och ett milt rengöringsmedel (Ph-värde ca 7). Under inga omständigheter får alkaliska medel (t.ex. ammoniak) användas eftersom dessa har ett högt Ph-värde och kan skada ytan.
Trappan är i allmänhet utsatta för hårt slitage. Olja därför slitytorna ett par gånger årligen. Putsa lätt av ytan med ett fint slippapper (korn 400). Applicera kall olja (max 15 g/m2) och torka helt torrt efter några minuter. Träoljan appliceras med t.es. en pensel av naturborst, trasor eller dylikt. Använd ej trappan de närmaste (10-24) timmarna.
En oljad trappa blir blankare på de ställen där slitaget är som störst. Efter 2-3 behandlingar erhålls en jämn och fin glans och en motståndskraftig, lättskött slityta.
Trappor som är behandlade med impregneringsolja är känsliga för kontakt med svart gummi (t.ex. skor och kablar).
Fläckar som inte går att tvätta bort, samt mindre repor, kan tas bort med lackslippapper (korn 320-400). Till grovrengöring använd såpa och kökssvamp, typ Scotch-brite (vit eller grön). Skölj efter och torka torrt.
Om man efter grovrengöring eller fläckborttagning får matta fläckar kan dessa oljebonas för att återfå glansen. Fukta en torkduk med impregneringsolja, gnid ut ett tunt lager på den matta fläcken och torka torrt några minuter. Använd ej trappan de närmaste (10-24) timmarna.