Material och skötselråd

Väggar
Väggarna i huset består av 2 st skivor, en gipsskiva med en OSB-skiva (träfiber) bakom gipsskivan. Det går således att skruva fast saker i väggarna utan plugg.

Innertak
Taket i bottenvåningen är av enkelgips, taket i övervåningen av dubbelgips.

Generellt
Kylskåpet – Se till att regelbunden tömma/rensa utlopp, för att undvika stopp eller läckage bakom kylskåpet

Freshventiler – Rengör årligen de freshventiler som finns på samtliga våningsplan. Filtret är löstagbart och behöver rengöras för att bibehålla god ventilation i bostäderna

Motionera ballofixer – I vattenskåpen finns ballofixer, (spärrar för att kunna stänga av flödet i vattenledningar) . Dessa behöver med regelbundenhet vridas på, för att dessa inte ska kalka fast.

Termostater, batteribyte – I varje rum finns det termostater på väggarna, för att reglera innetemperatur. Batterierna i dessa behöver bytas regelbundet. Termostaten blinkar intensivt rött under en kort stund för att indikera att batteribyte krävs.

Trappor
Trapporna är i massiv ek
Trapporna ska regelbundet dammsugas och avtorkas. Städning av trapporna ska ske med så torra metoder som möjligt.
Rengöring kan göras med en lätt fuktad trasa och ett milt rengöringsmedel (Ph-värde ca 7). Under inga omständigheter får alkaliska medel (t.ex. ammoniak) användas eftersom dessa har ett högt Ph-värde och kan skada ytan.
Trappan är i allmänhet utsatta för hårt slitage. Olja därför slitytorna ett par gånger årligen. Putsa lätt av ytan med ett fint slippapper (korn 400). Applicera kall olja (max 15 g/m2) och torka helt torrt efter några minuter. Träoljan appliceras med t.es. en pensel av naturborst, trasor eller dylikt. Använd ej trappan de närmaste (10-24) timmarna.
En oljad trappa blir blankare på de ställen där slitaget är som störst. Efter 2-3 behandlingar erhålls en jämn och fin glans och en motståndskraftig, lättskött slityta.
Trappor som är behandlade med impregneringsolja är känsliga för kontakt med svart gummi (t.ex. skor och kablar).
Fläckar som inte går att tvätta bort, samt mindre repor, kan tas bort med lackslippapper (korn 320-400). Till grovrengöring använd såpa och kökssvamp, typ Scotch-brite (vit eller grön). Skölj efter och torka torrt.
Om man efter grovrengöring eller fläckborttagning får matta fläckar kan dessa oljebonas för att återfå glansen. Fukta en torkduk med impregneringsolja, gnid ut ett tunt lager på den matta fläcken och torka torrt några minuter. Använd ej trappan de närmaste (10-24) timmarna.

Vattenutkastare
Här kommer en lathund för hur ni förbereder era vattenutkastare (VUK) inför vintern samt lite tips för att hålla dem i bra skick.

Till att börja med är ett av de vanligaste misstagen att man drar åt vredet för hårt när man ska stänga av den. Gör man detta kontinuerligt finns risk att man behöver dra åt hårdare och hårdare för att få den att täta. Vattenutkastaren kommer att hålla längre om ni istället drar åt den tills vattnet minskar och sedan försiktigt drar åt på slutet, det spar på packningen. När ni drar åt vredet så kan det efterrinna/droppa lite, om droppandet avstannar strax så behöver ni inte dra åt hårdare.

Det finns en funktion på vattenutkastaren som tömmer ut kvarvarande vatten som ligger kvar i röret i väggen, denna funktion ska hindra vattenutkastaren från att frysa sönder under vintertid.

I samband med höststäd i trädgården då ni tar undan eller ställer åt sidan utemöbler, föreslår vi att ni förbereder er vattenutkastare för vinter och kallare väder genom att stänga av den och se till att den tömmer ut vattnet ur röret. Detta gör ni genom att stänga av den och sedan dra åt lite mer tills det kommer en ökad mängd vatten igen, då låter ni det rinna ut och sedan kan man dra tillbaka nyckeln lite för att inte slita onödigt på packningen. Slanganslutningar och diverse övergångar ska också skruvas bort. Förslagsvis tar ni ur den tillhörande nyckeln sedan så att den förblir oanvänd under vinterhalvåret. Om det under varmare delar av höst/vinter är så att ni ändå behöver använda den så gör ni om denna procedur med tömning efter varje användning. Sålänge det finns risk för kallare väder ska den alltså vara tömd på vatten så att den inte riskerar att frysa sönder.

Vattenutkastarna ligger under bostadsrättsinnehavarens ansvar och med denna lathund vill vi hjälpa er att öka livslängden på dem. Vi tänker att det därför ligger i erat intresse att komma ihåg att tömma dem när vi kan vänta oss kallare temperaturer. Skulle ni inte lyckas tömma er vattenutkastare kan ni höra av er till styrelsen.

Här nedan finns en video på hur det ser ut när ni tömmer er VUK på vatten.